INTERVIEW – www.appelig.nl

Op de sokkel: GB beeldend kunstenaar

gb aan het werkAfgelopen weekend opende mijn vriendin Gerda Blaauw als GB beeldend kunstenaar alweer haar derde expositie. Het leek mij een mooi moment om haar eens te interviewen en haar abstracte kunstwerken op de sokkel te zetten.

“Het creatieve heb ik van mijn vader. De moeder van mijn vader was ook heel creatief. We kwamen pas na haar dood hele mooie tekeningen tegen”, vertelt Gerda. “ Mijn moeder heeft tegen me gezegd ‘Ger, je moet iets gaan doen wat je echt leuk vindt. Je moet er natuurlijk geld mee kunnen verdienen, maar het is ook belangrijk dat je er echt plezier in hebt.’ Ik ben toen gaan studeren aan de HBO Kunst en Design in Leeuwarden waar je kon kiezen voor de richting tekenen, handvaardigheid of textiel.”

Kunst en Design
“Ik begon met tekenen, maar ik kwam er al heel snel achter dat ik daar te precies voor was. Mijn leraar zei al in het eerste kwartaal dat ik te veel aan het gummen was. Hij adviseerde me om handvaardigheid te gaan doen. Ik vond handvaardigheid stom klinken. Een vriendin van mij was er echter heel stellig in dat zij die richting op zou gaan en ik ben toch maar meegegaan. Achteraf bleek het een goeie keuze te zijn.”

“Op een kunstacademie leer je kunst maken en ermee bezig zijn, wat kunst is, kunstgeschiedenis enz.  In Leeuwarden leerden we er ook nog bij hoe je met het bedrijfsleven om moet gaan. Zodat je je kunst ook kunt verkopen met het hele marketingverhaal erachter. We hebben een keer een bedrijfsplan gemaakt en een presentatie gedaan bij een bedrijf in Leeuwarden. Je moest ook in gesprek met de directieleden en dat was heel leuk. Ik heb heel veel aan de opleiding gehad. Je leerde met materialen omgaan, maar ook hoe je die materialen in een ruimte moet gebruiken. Zo kwam ik in de interieurkant terecht.”

Interieurarchitect voor de koningin
“Na een jaar reizen, ben ik als interieurarchitect aan het werk gegaan bij Paagman in Den Haag op de afdeling projectinrichting. Dat was heel gevarieerd. De ene keer had je een interieurvoorstel voor alleen maar een lamp, maar je had ook totaalconcepten en dat was erg leuk om te doen. Je mag dan de kleuren doen, verlichting en meubels. De ene keer sta je bij een bedrijf in de buurt, maar ik heb ook een keer bij de koningin gestaan voor een tafel en een lamp. Het werk was erg leuk, helaas werd het met de komst van een nieuwe leidinggevende anders. Hij zat meer in de kantoorartikelen en had geen affiniteit met projectinrichting. Ik stopte even met het vak, met het plan er later weer terug te keren. Het is anders gelopen ik heb nu een kantoorbaan en maak in mijn vrije tijd kunst.”

V.l.n.r. Happy, Mysterious en Fresh.

Kliederen op doeken
“Na een lange relatie kwam ik weer op mezelf te wonen. Ik had nog een paar doeken staan en ik begon een beetje te kliederen. Dat pakte erg leuk uit. Met die drie doeken (Fresh, Happy en Mysterious) wilde ik wat doen. Voor de grap zei ik tegen José Appel, die toen net met boetseren was begonnen, dat we samen wel een expositie konden doen. Die grap werd eind 2012 werkelijkheid.”

“Daarna had ik begin 2013 had ik een expositie op mijn werk. Ik heb in deze periode ook veel werk in opdracht gemaakt. Inmiddels heb ik nu bij Westvliet (brasserie en sportlocatie) in Den Haag mijn derde expositie. Het  is een gewilde locatie voor exposities en ik heb dan ook anderhalf jaar op de wachtlijst gestaan.”

“Ik wil verrassen”
“Ik maak voornamelijk abstracte werken, heel expressief soms. Die witte doeken zijn rustiger, maar door het reliëf wordt het wat spannender. Deze doeken zijn erg gewild. De gekleurde doeken zijn meestal wat expressiever, die knallen meer. Ik ben gek op structuur en haal mijn inspiratie uit de natuur, maar ook tijdens stedentrips doe ik veel ideeën op.”

“Omdat ik geen creatieve baan heb vind ik het leuk om naast mijn werk en mijn sociale leven nog iets creatiefs te doen. Ik vind het belangrijk dat mensen verrast zijn door mijn werk. Toen ik vorig jaar op de kunstmarkt in Voorburg stond was het heel leuk om te zien dat mensen echt stopten en zeiden dat ze dit nog nooit gezien hadden. Ik vind het belangrijk om origineel te zijn. Dat je iets nieuws ziet, iets speciaals. Ik vind het verschrikkelijk om iets na te maken, het moet uit mijzelf komen, van binnenuit. Ik zie wel eens werk wat ik heel leuk vind, daar kan ik dan wel eens een detail uithalen en dat uitvergroten of juist heel klein neerzetten.”

Combinatie
“Ik hou van het werk van Jan Schoonhoven heel leuk, hij maakte verschillende hoogtes in zijn werk. Dat vind ik leuk. Met mijn werk zit ik tussen het maken van beelden en het platte schilderwerk in. Ik gebruik schilderdoeken met dikgemaakte verf, maar ik bevestig ook andere materialen op het doek zoals bollen of houtsnippers. Het is de combinatie die mensen aanspreekt. De één vindt het echt prachtig en de ander weet niet wat hij ermee moet. Er zijn natuurlijk mensen die realistisch werk heel mooi vinden, die houden niet van vegen en klodders. Het mooiste compliment kreeg ik van iemand die op de expositie Kunst bij BOB kwam kijken. Hij zei, dat werk wel iets heeft  van het werk van Jan Schoonhoven.”

Toekomst
“Ik zou ooit graag in een museum hangen, maar als dat betekent dat ik eerst dood moet zijn, mag dat nog wel even duren. Ik wil mijn werk wel graag laten zien tijdens exposities. Het is niet gemaakt om bij mij thuis te blijven hangen. Maar niet elke keer met een opening want dat is nogal intensief. Ik heb ooit een keer gekscherend tegen een vriendin gezegd dat ik zou willen exposeren in Amerika, dat blijft ook nog steeds een doel.”

Expositie
GB_Logo
Op dit moment is het werk van GB beeldend kunstenaar gelukkig nog gewoon in Nederland te zien. Op 13 april 2014 opende zij haar expositie bij Westvliet Fitness- & Racketclub in Den Haag. De expositie duurt nog tot 23 mei 2014 en is gratis toegankelijk. Alle tentoongestelde werken zijn ook te koop.

Hieronder een impressie van de voorbereidingen en van de kunstwerken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s